Op een kleine 500 hectare kleigrond verbouwen wij diverse akkerbouwgewassen. Het belangrijkste gewas, qua grootte, is wintertarwe. Daarnaast neemt de teelt van consumptieaardappelen een belangrijke plek in binnen ons bouwplan. Ook worden suikerbieten en luzerne verbouwd. Al onze gewassen worden in de Johannes Kerkhovenpolder en Carel Coenraadpolder geteeld.
Het belangrijkste en grootste gewas voor de Oldambt-regio is tarwe. De zware zeeklei en het gematigde klimaat maakt het gebied zeer geschikt voor de teelt van tarwe, met hoge opbrengsten en een goede kwaliteit tot gevolg. Op ruim 300 hectare wordt voornamelijk wintertarwe verbouwd en soms wat zomertarwe. De mechanisatie heeft ons bedrijf volledig in eigen beheer. Daarvoor beschikken we onder andere over een moderne combine, op rupsbanden, met een werkbreedte van negen meter.
Op het bedrijf is een graanopslag voor 2.200 ton aanwezig. Ook kan het graan in eigen beheer worden gedroogd en geschoond wanneer dat nodig is. Gedurende het jaar wordt steeds een gedeelte van de oogst verkocht. Door onze eigen productbewaring zijn wij hierin zeer flexibel.
De teelt van aardappelen is op de zware kleigrond in dit deel van Groningen lang niet altijd mogelijk. Echter, ons bedrijf omvat een gedeelte met lichtere kleigrond die bij uitstek geschikt is voor de teelt van consumptieaardappelen. Deze worden vervolgens verwerkt tot onder andere frites. De laatste jaren is flink geïnvesteerd in de mechanisatie van deze teelt. Zo zijn een nieuwe veldspuit, aardappelpootmachine en aardappelrooier aangeschaft. Deels om de capaciteit te verhogen en deels om nauwkeuriger te kunnen werken. Dit verhoogt het rendement en verlaagt de belasting op de natuur en omgeving. Dat is onder andere bij de gewasbescherming van groot belang.
Net als tarwe worden ook alle aardappelen in eigen beheer opgeslagen en bewaard. Hiervoor zijn twee bewaarplaatsen aanwezig met een capaciteit van 2.200 en 750 ton. In 2017 wordt gestart met de bouw van een geheel nieuwe bewaarschuur. Meer informatie en foto’s kunt u gedurende het jaar op deze website vinden.
Suikerbieten zijn een belangrijk gewas op het bedrijf. Niet alleen is het erg goed voor de natuur maar het gewas past goed in onze gewasrotatie. Jaarlijks worden ongeveer 50 hectare suikerbieten geteeld. Eén hectare suikerbieten zorgt voor 15 miljoen liter zuurstof per jaar. Met het areaal bieten wordt dus 750 miljoen liter zuurstof geproduceerd. Dat is genoeg om 3.570 mensen een jaar lang van te laten leven. Het volledige Nederlandse areaal suikerbieten is zelfs voldoende om 7 miljoen mensen een jaar lang van zuurstof te voorzien.
Het zaaien van de bieten doen we zelf. Het rooien van de suikerbieten wordt uitgevoerd door een loonbedrijf. Nadat de bieten gerooid zijn wordt bijna altijd wintertarwe ingezaaid zodat de bodem zich kan herstellen van dit intensieve gewas wat veel voedingsstoffen van de bodem vergt. De suikerbieten worden naar de suikerfabriek in Hoogkerk, Groningen, gebracht om daar tot suiker te worden verwerkt. De plantresten waar geen suiker uit wordt gewonnen vergist de fabriek zodat groen gas wordt opgewekt. Hier rijden auto’s weer op.
Intensieve teelten als aardappelen en suikerbieten vergen veel van de bodem. Luzerne is een rustgewas voor de bodem. De lange penwortels van het gewas groeien meters diep en zorgen voor een mooie structuur van de grond. Daarom is luzerne voor ons een belangrijk gewas dat twee of drie jaar op het land groeit. De oogst van het gewas gebeurt door Groenvoer Drogerij Oldambt uit Oostwold. Zij verwerken het gehakselde product tot brokjes of gedroogd voer voor allerlei diersoorten. Een echt lokaal product dus, met een lage CO2-footprint, dat nationaal en internationaal wordt afgezet.
Naast de akkerbouwgrond heeft het bedrijf ook een groot gedeelte aan zeedijken en kwelders in beheer. Dit grasland wordt gebruikt voor de inscharing van schapen, koeien en paarden.